torsdag 26 september 2013

Jordnötsgodis med chokladhasselnötskräm

Jag har haft en burk med chokladhasselnöts-spread i kylen som jag köpte i USA i våras. Trots att den egentligen är väldigt god har den liksom bara stått där... Tills nu! En påse naturella jordnötter som också legat i skafferiet ett tag fick också vara med. Chokladhasselnöts-spreaden jag använde är ekologisk och är som en nyttigare nutella och består av rostade hasselnötter, kakao, kakaosmör, råsocker, vanilj och havssalt.







ca 30 st små bitar
Botten:
2,5 dl naturella jordnötter (eller rostade saltade)
1 msk olja
några nypor salt
6 färska dadlar
(om du använder rostade och saltade mandlar behöver du inte tillsätta mer salt/olja)

Topping:
6 msk chokladhasselnöts-spread
1 dl kokosmjölk extra creamy (80% kokos)

1 msk kokosflingor
1 msk hampafröhjärtan
30 gula russin

Botten: Om du använder naturella nötter massera in olja och salt i jordnötterna. Rosta i ugnen på 175 grader i ca 5 min. Vakta noga så att de inte bränns. Låt svalna något. Mixa hälften av nötterna fint. Finhacka resten. Mixa dadlar med lite vatten (0,5 dl) och blanda ihop med nötmixen. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt.

Topping: Värm försiktigt upp kokosmjölk och chokladhasselnöts-spread och låt smälta ihop till en mjuk kräm.

Ihopsättning: Kleta ut jordnötsmassan i en bakplåtspapperklädd form. Häll över toppingen. Peta ner några russin, strö över kokosflingor och hampafröhjärtan.

Ställ in i frysen i ca 1h. Skär sedan upp små fyrkanter och frys in igen. Klart!

Inga kommentarer: